To, 偶e kuchnia japo艅ska uchodzi za najzdrowsz膮 na 艣wiecie nikogo nie dziwi. Harmonia pomi臋dzy sk艂adnikami, owoce morza i 艣wie偶e produkty to podstawowe za艂o偶enia. Najcz臋艣ciej spo偶ywanym daniem jest ramen w r贸偶nych odmianach i z innymi dodatkami. Zawsze jest to du偶a miska dymi膮cego bulionu, w kt贸rym zatopiony jest makaron, kie艂ki, poszatkowana na drobne kawa艂ki dymka i par臋 cienkich plastr贸w delikatnego mi臋sa, cz臋sto jeszcze jest jajo na twardo. W niekt贸rych odmianach ramenu mo偶e by膰 podane w skorupce. Zawsze mo偶na liczy膰 na dok艂adk臋 makaronu. No i najlepiej smakuje siorbany馃ぃ.
Z racji wysokich koszt贸w 偶ycia w Japonii korzystamy z ta艅szych restauracji typu bistro i kaiten sushi.
Takoyaki - sma偶one kuleczki nadziewane o艣miorniczkami.
S膮 ta艅sze ale szybsze w obs艂udze, co ma wielkie znaczenie, przy naszym napi臋tym planie. Zwykle trzeba poczeka膰 w kolejce do wej艣cia, by zwolni艂o si臋 miejsce. Na wej艣ciu w automacie sk艂adamy zam贸wienie i p艂acimy, obs艂uga ju偶 si臋 tym nie zajmuje. Cz臋sto w takich knajpkach nie ma stolik贸w, tylko d艂ugie sto艂y, wi臋c siada si臋, gdzie jest wolne. Najciekawsze pod wzgl臋dem wizualno-kulinarnym s膮 te restauracje, gdzie kuchnia jest w centrum i siedzi si臋 wok贸艂. Widok uwijaj膮cych si臋 kucharzy, odurzaj膮cych zapach贸w, skwiercz膮cego na patelniach jedzenia pobudza 艣linianki, nad kt贸rymi najtrudniej zapanowa膰. Na pocz膮tek dostajemy do picia wod臋 z lodem lub zielon膮 herbat臋, kt贸re s膮 za darmo. Kucharze nieustannie co艣 wykrzykuj膮 do klient贸w. Jestem w stanie wy艂apa膰 tylko s艂owa powitania „ohay艒 gozaimasu”, podzi臋kowania „arigato gozaimasu” i najbardziej dono艣ne z charakterystycznym lekkim uk艂onem „itadakimasu”, czyli mam nadziej臋, 偶e b臋dzie ci smakowa艂o.
Sushi, sashimi i onigiri to raczej rodzaj przystawek z przer贸偶nymi dodatkami. Dania g艂贸wne opieraj膮 si臋 na makaronach udon lub soba, pa艣cie miso i warzywach, cz臋sto fermentowanych, czyli kiszonki. Tempura to kawa艂ki warzyw lub mi臋sa panierowane i sma偶one na g艂臋bokim oleju. Donburi to miska ry偶u z dodatkami takimi jak mi臋so, warzywa i pasta miso.
Piero偶ki gyoza ratowa艂y 偶ycie Janka, gdy trudno by艂o wybra膰 co艣 „wizualnie” 艂atwego do zjedzenia.
Okonomiyaki to rodzaj nale艣nika z mn贸stwem sk艂adnik贸w: makaron, cebula, siekane mi臋sa, krewetki, warzywa, tofu, sosy r贸偶nych smak贸w.
Takoyaki - sma偶one kuleczki nadziewane o艣miorniczkami.
Zdecydowana wi臋kszo艣膰 restauracji umieszcza w witrynie modele 3D serwowanych potraw. To, co zam贸wimy w takim miejscu b臋dzie wygl膮da艂o dok艂adnie tak.
Wybieraj膮c si臋 w podr贸偶 zabieramy z sob膮 bento - japo艅ski lunch box.
Moja rodzinka to mi艂o艣nicy lod贸w. Smakuj膮, testuj膮 i co najwa偶niejsze, sch艂adzaj膮c si臋 w tym upale. Kagori to tradycyjne lody w Japonii. S膮 do艣膰 proste, bo to pokruszony, tarty l贸d polany dowolnym syropem.












Komentarze
Prze艣lij komentarz