Zostajemy „Masterchef” w Tajlandii

 Czas wakacji wykorzystujemy na zdobycie nowych umiejętności. Lubimy tajską kuchnię, więc nadszedł czas, żeby nauczyć się gotować podstawowe dania. Zapisaliśmy się na pięciogodzinny kurs gotowania organizowany na jednej z farm w okolicach Chiang Mai. 

Kurs zaczął się od nauki rozpoznawania warzyw i owoców używanych w kuchni tajskiej. 





  Kurczak z orzechami nerkowca - gai pad med mamuang
Pad Thali, czyli klasyczne tajskie danie z makaronem
Zasmażany ryż z warzywami i „wiosenne roladki”, znane u nas jako sajgonki.
Pasty curry to podstawa większości dań, a ich nauka wymaga siły. Trzeba rozgnieść i wymieszać paprykę, liscie słodkiej bazyli, korzeń galagalu, pieprz, cukier, goździki.
 



                           Paenang red curry

         Tom yum soup i zupa z mleczkiem kokosowym




Komentarze