Zostajemy „Masterchef” w Tajlandii
Czas wakacji wykorzystujemy na zdobycie nowych umiejętności. Lubimy tajską kuchnię, więc nadszedł czas, żeby nauczyć się gotować podstawowe dania. Zapisaliśmy się na pięciogodzinny kurs gotowania organizowany na jednej z farm w okolicach Chiang Mai.
Kurs zaczął się od nauki rozpoznawania warzyw i owoców używanych w kuchni tajskiej. Kurczak z orzechami nerkowca - gai pad med mamuangPad Thali, czyli klasyczne tajskie danie z makaronem
Zasmażany ryż z warzywami i „wiosenne roladki”, znane u nas jako sajgonki.Pasty curry to podstawa większości dań, a ich nauka wymaga siły. Trzeba rozgnieść i wymieszać paprykę, liscie słodkiej bazyli, korzeń galagalu, pieprz, cukier, goździki.
Tom yum soup i zupa z mleczkiem kokosowym
Komentarze
Prześlij komentarz