Popularne posty z tego bloga
Zostajemy „Masterchef” w Tajlandii
Czas wakacji wykorzystujemy na zdobycie nowych umiejętności. Lubimy tajską kuchnię, więc nadszedł czas, żeby nauczyć się gotować podstawowe dania. Zapisaliśmy się na pięciogodzinny kurs gotowania organizowany na jednej z farm w okolicach Chiang Mai. Kurs zaczął się od nauki rozpoznawania warzyw i owoców używanych w kuchni tajskiej. Kurczak z orzechami nerkowca - gai pad med mamuang Pad Thali, czyli klasyczne tajskie danie z makaronem Zasmażany ryż z warzywami i „wiosenne roladki”, znane u nas jako sajgonki. Pasty curry to podstawa większości dań, a ich nauka wymaga siły. Trzeba rozgnieść i wymieszać paprykę, liscie słodkiej bazyli, korzeń galagalu, pieprz, cukier, goździki. Paenang red curry Tom yum soup i zupa z mleczkiem kokosowym
Komentarze
Prześlij komentarz